T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MUĞLA / DALAMAN - Elcik İlkokulu

Bir Kitap Bir İnsan Projesi (Kütüphaneler Haftası)

Kitabın yararlarının anlaşılması ve sayılarının çoğalması sonucu kitaplıklar oluştu. Kitaplıkların gelişmesi ile kütüphaneler meydana geldi. Herkesin yararlanması okuması, başvurması için kurulan, içinde kitaplar bulunan binaya kütüphane denir. 


Millî Eğitim Bakanlığı, Mart ayının son pazartesi günü başlayan haftanın Kütüphaneler haftası olarak değerlendirilmesini kararlaştırmıştır. Hafta süresince kütüphanenin önemi anlatılır. Kütüphaneciliğin sorunları kamu oyuna duyurulur. Halk, kütüphanelerin gelişmesi için bilinçlendirilir. Okullarımızda kütüphanenin yararlarından söz edilir. Kütüphanelerde uyulması gerekli kurallar öğretilir. 


Kütüphaneler eski çağlardan beri insanlığın hizmetindedir. Eldeki bilgilere göre ilk kütüphane, Asurlular zamanında kurulmuştur. Osmanlı imparatorluğu döneminde de kitaba ve kütüphaneye önem verilirdi. O dönemden zamanımıza kadar gelen büyük kütüphaneler vardır. 


Yurdumuzun belli başlı büyük kütüphaneleri şunlardır : İstanbul´da Süleymaniye ve Beyazıt Devlet Kütüphaneleri. Ankara´da Millî Kütüphane, Millet Meclisi Kütüphanesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kütüphaneleridir. Bunlardan Millî Kütüphane, 15 Nisan 1946 tarihinde kuruldu. Açılış tarihinde içinde iki kitap bulunan bu kütüphanemizde bugün 620 bin kitap vardır. Kütüphanelerimizdeki kitap sayısı yaklaşık 6 milyon kadardır. 


Kütüphanelerde, kitapların korunması, kitapların sınıflandırılması ve okuyucuya kitap verilmesi için uzman memurlar bulunur. Bu memurlara kütüphaneci denir. Kütüphanecilik özel bir eğitimi ve öğretimi gerektiren bir meslektir. Bu amaçla üniversitelerimizde kütüphanecilik bölümleri açılmıştır. Bu bölümlerde öğrenimlerini tamamlayanlar kütüphanelerde görev yaparlar. 


Yaşadığımız yüzyıl bilgi, ilerleme dönemidir. Kitaplar bilime giden yoldur. Çağımızın buluşlarını kitap, dergi gazete gibi yayın organlarından izleriz. Okuduğumuz kitaplar, dergiler, gazeteler bilgilerimizi artırır. Bizi dünyadaki gelişmelerden, değişmelerden haberdar eder. Kitaplar sevgili dostlarımızdır. Kitaplıklar, kütüphaneler kitapların bir arada bulunduğu yerlerdir. 

Bulunduğumuz yerdeki kütüphanelerden yararlanalım. Kütüphanelerin zenginleşmesi için kitap armağan edelim. Kitapların korunduğu, yerleştirildiği kitaplığı, kütüphaneyi temiz tutalım. Okuma salonlarında kimseyi rahatsız etmeyelim.

Kütüphaneler, insanlara bilgisini, görgüsünü artırma ve mesleklerinde ilerleme imkanı sağlarlar. Kütüphaneler her seviyeden, her meslekten insana gerekli bir kuruluştur.

Ülkemizde kütüphanecilik Cumhuriyet yönetimi ile başlamıştır. Tüm il ve ilçelerimizde halk kütüphaneleri kurulmuştur. En büyük kütüphane Ankara’daki Milli Kütüphane’dir. Burada yaklaşık olarak iki milyon kitap bulunmaktadır.

Kütüphaneler yoluyla binlerce genç okur ve araştırmacı, bilgilerini artırmaktadır.

Kütüphane türleri:

1. Milli Kütüphaneler.

2. Üniversite Kütüphaneleri.

3. Halk Kütüphaneleri.

4. Gezici Kütüphaneler.

5. Çocuk Kütüphaneleri.

6. Okul ve Sınıf Kitaplıkları.

 

Kitap ve Kütüphaneler İle İlgili Özlü Sözler

Bugünün gerçek üniversitesi bir kütüphanedir. (Thomas Carlyle)

Kütüphaneler, aklın tedavisi yerleridir. (Diodorus Siculus)

Kitapsız bir ev, ruhsuz bir vücuttur (Cicero)

Bir kütüphane bir cezaevi kapatır. (Seneca)

Okul için herşey yapabilirsiniz, eğer okulun bir kitaplığı yoksa hiçbir şey yapmamış olursunuz. (Jules Ferry)

iyi bir kitap, iyi bir arkadaştır. (Bernordin de Saint)

28-03-202428-03-202428-03-202428-03-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.03.2024 - Güncelleme: 28.03.2024 13:55 - Görüntülenme: 10
  Beğen | 0  kişi beğendi